”At sejle er at leve – et levende liv. ”

 

– et tilbageblik på sommerens Grønlands ekspedition om bord på det gode skib Taranga.

 

Denne morgen anduvede vi Skagen og ligger nu atter til kaj i en dansk havn. Det er pære dansk, når der er skilte som viser vej til Brugsen og når mågerne følger fiskerbådene helt ind i havnen. Vi er i fædrelandet igen. Jeg elsker at rejse ud, men har gennem årene erfaret, hvor meget det betyder for mig at holde kontakt med det land, hvor jeg er født og opvokset. Den nationale følelse vil altid have sine rødder i mit hjerte. Således giver det betydning for mig ”at komme hjem”.

 

Når jeg sidder her i kahytten og kigger i logbogen med optegnelser over turens indhold og distancer, kan jeg sort på hvidt se : VI GJORDE DET. Danmark – Scoresbysund tur/retur på egen køl. Søkortene taler samme sprog. Alle kurslinjer og klokkeslæt viser at vi har sejlet distancen. YES! En drøm blev til virkelighed. Fokus og vedholdenhed hånd i hånd. Sammen med eventyrlystne gaster har vi tilbagelagt ca. 3300 sømil, hvilket svarer til 1/7 rundt om jorden ved ækvator.

 

Alle de mange fotos og videos som er blevet føjet til undervejs er super skønne og giver minder for livstid. Fotos af sejlads i storm og stille, hvaler som fulgte os, fødselsdagskage, proviantering, madlavning, vandreture i fjeldet, søpapegøjerne, fiskeri fra båden og en hel masse mere. Vigtigst af alt er alle de søde flinke mennesker, som vi har mødt undervejs. Nogle blot for en kort snak, andre som forærede os nyttige ting og endelig de som inviterede os hjem til kaffe eller middag. Ubeskriveligt – det skal opleves.

 

Når billederne kører forbi i den indre biograf, er det som at være der igen. Havvandet som fosser ind over dækket  i hårdt vejr, når vi får land i sigte efter flere døgn på søen, når det efter 2 dages søgen endelig lykkes at finde  netop den dims, som er afgørende for at det lille komfur virker, når der fra cockpittet lyder  ”så er der bid” og frisk fisk til middag, eller når de første isbjerge dukker op i horisonten. Det er øjeblikke som disse, der er fortæller at vi lever et levende liv!

 

Som helhed er jeg yderst tilfreds med turens udbytte. Det er mit ønske at dette også er gældende for de gaster, som har taget del i eventyret om at sejle til Scoresbysund og besøge det mest isolerede fanger samfund i Østgrønland. De indfødte lever i den grad i pagt med naturen. De lever med naturen og af naturen med deres gamle traditioner. Hundeslæder, partsdeling af nedlagt vildt og stærke familiebånd. Naturen er noget af det mest uspolerede i verden med sæler, moskusokser, narhvaler og isbjørne. Det er ikke uden grund at stedet kaldes for ”østkystens perle.”

 

Det gode skib Taranga og den tilfredse skipper sætter i løbet af få dage kursen mod København. Her trives vi godt. De næste måneder kommer skibet på land og ”to do listen” får sin plads ved skippers køje. Der er nok at tage fat på.  Der skal finjusteres på grej og udrustning, så alt er ship-shape til nye eventyr. Next stop Tahiti – med afsejling fra Chr. Havn 15. Juli 2015 kl 15.

 

Jeg bliver glad om hjertet, når jeg for mit indre ser alle de mennesker som har bakket mig op i at udleve Grønlands ekspedition 2014. Også stor tak til de gaster som har deltaget og bidraget med inspiration og vilje. Af hjertet TAK for jeres støtte og hjælp i alle henseender. I ved hvem det er. Dette gør livet levende, når vi ligger derude på det åbne hav med kurs mod nye horisonter.