Generel info

Gast
Du kan blive gast på flere måder. Nogle er personlige venner, andre gennem de sociale medier og nogle gennem Foreningen til Langtursejladsens Fremme, i daglig tale FTLF. Skipper fik sin egen debut som gast i foreningen i 1996.

For at blive optaget på skipper listen i FTLF, skal skibet opfylde en række krav til sikkerhed og udrustning. Vi følger så vidt muligt foreningens retningslinier, og jeg anbefaler, at du tager kontakt til ftlf sekretariatet. Ved indmeldelse udfylder du gasteskema og får adgang til fordelagtige link, samt mulighed for at erhverve “Gastehåndbogen”.

Det er en fordel hvis du har sejlerkendskab og måske duelighedsbevis, men det er ingen betingelse. Du lærer at sejle undervejs; det bliver en livsstil. Det tilstræbes til enhver tid, at én af gasterne har sejlkundskaber på linie med skipper.

Skipper udvælger gaster og sammensætter besætningerne for de enkelte togter.

Køjepladser
Der er 4 køjepladser ombord og hver gast har sin egen køje med tilhørende stuveplads til sit tøj (pladsen svarer til størrelsen af en blød sportstaske. Mål : ca 80x50x40 ) Medbring din bagage i en sportstaske, den kan stuves af vejen (der er ikke plads til kuffert eller rygsæk). Pladsen ombord er trang og alting har sin faste plads. Læg tingene på plads efter brug, så vi altid ved, hvor vi kan finde dem.

Sejladserne
er lagt til rette efter at 3 gaster påmønstrer samtidig og er ombord i hele perioden for den enkelte sejlads. Dvs at du forpligtiger dig til at være ombord indtil dato for afmønstring på den/de aftalte sejladser. Der er flere fordele ved denne form : Vi har alle 4 (incl skipper) hele perioden til vores rådighed uden at skulle være afhængig af “lufthavns-stop” i hver uge. Samtidig giver det også en god synergi ombord. Det er “os” som er sammen om turen, og vi kan afstemme forventninger i vores “egen lille familie” på hele turen.

Privatliv
Det er vigtigt at huske, at uanset, hvor social anlagt man er, så vil der til tider være behov for lidt privatliv. Det bedste sted er enten i køjen eller på fordækket. ”Egentid” er en personlig udmelding, som kan benyttes, hvis man har behov for lidt tid alene. Skulle der opstå uoverensstemmelser om bord, er det vigtigt at luften bliver renset, og vi får en snak om tingene.

Medicin
Har du kroniske lidelser og/eller tager medicin dagligt, så skal skipper informeres om hvilken sygdom du måtte have, hvilken medicin du tager og hvor ofte samt de eventuelle bivirkninger af medicinen.
Medbring egen medicin fx mod hovedpine, snue, vabler og prævention. Bedste medicin er dog, at du er i god fysisk form …..
Søsygeplaster er et MUST, også selvom du er erfaren sejler. Indtil nu har flere erfaret værdien af plasteret. Fås på apoteket.

Rusmidler
Alle former for narko, også hash, er strengt forbudt under opholdet – dette gælder også i land. Indtagelse eller opbevaring medfører øjeblikkelig afmønstring. Myndighederne går ikke af vejen for at “splitte” skibet ad, hvis en narkohund sniffer rester af evt. hash. Derudover risikerer båden at blive konfiskeret.

Tobak/alkohol
Båden er non smoking og non alcoholic.
Pladsen om bord bliver på de lange stræk prioriteret til fælles nyttige ting,  og således ingen alkohol.
Hvad du gør i land mht alkohol og tobak, er din egen beslutning.

Madlavning og rengøring
er et fælles projekt. Det vil sige, at det går på skift. Der er faste rengøringsrutiner samt ekstra rengøring, når vi kommer frem til havn/ankerplads. Petroleum, vand og elektricitet er begrænsede ressourcer. Det vil sige: Brug kun det absolut nødvendige lys, undgå at vandet løber, når du børster tænder. Det kan lyde hysterisk, men det er nødvendigt og kun et spørgsmål om at ændre vaner.

Vedligeholdelse
Til søs repareres og vedligeholdes kun i nødvendigt omfang. I havn eller på ankerplads deltager alle i vedligeholdelsesarbejde, ekstra rengøring, reparationer, proviantering m.m. Det må forventes, at der ved opstart/afslutning af togter vil være vedligeholdelse af op til en dags varighed afhængig af togtets længde.

Opladning
af mobil/iPad/kamera er mulig via USB. ( 220V fra inverter i begrænset omfang). Medbring eget kabel.
I takt med stort udvalg af divices og opladning af disse, er det venligt KUN at medtage 2 stk + kamera.
Ladekapaciteten er afhængig af vind til vindmøllen og sol til solcellerne.

Redningsvest + livline
Forefindes om bord og benyttes under sejlads i mørke, i dårligt vejr samt efter skippers anvisninger.

Rorsvagt
Der er under normale forhold én person på vagt. Skipper tilkaldes såfremt rorsvagten finder det nødvendigt.
TARANGA sejler ofte med vindror, men der skal altid være én person over dæk til at holde udkig.
Vagten skal desuden orientere sig om kurs, barometerfald, vejrændringer m.m.    

Fælleskassen
Alle om bord bidrager til fælleskassen som dækker udgifter til mad, vand, diesel, havnepenge, indklareringsafgifter, benzin til dinghy/dykkerkompressor/generator. Beløbet er meget afhængig af, hvilke områder vi sejler i. Individuelle behov som slik, snacks, sodavand m.m. betales for egen regning. I Fransk Polynesien vil fælles udgifter være Dkr 2200 – 2500.

HUSK
Creditcard
Dokumentation på egen medicin.
Pas (gyldighed mindst 6 mdr efter afmønstring. Nogle myndigheder er særlig opmærksom på dette)
Forsikring (du SKAL have din egen sygdom-/hjemtransportforsikring/dykkerforsikring)
Medbring kopi af forsikring samt kontakt oplysninger til pårørende i tilfælde af, at det bliver nødvendigt.
Skipper anbefaler dette forsikrings selskab:  www.daneurope.org
Skal du dykke ligeledes dykkerforsikring, som også kan tegnes hos Daneurope.
Et lille extra tip: Kopi af dit pas i kuffert og håndbagage (i tilfælde du mister dit pas). Kopi af pas, forsikringspapirer, nemID og andre vigtige dokumenter, som du sender på en mail til dig selv. Således er det også tilgængelig i “skyen”.
Eller have et foto af vigtige dokumenter på din mobil.

Pakkeliste
Du kan spare plads ved at vælge tøj, der kan kombineres på flere måder eller har flere funktioner,  fx ”lag på lag” og zip off.
Skipper har ofte behov for div “stumper og dimser”. Så vær forberedt på, at du kan blive bedt om at tage noget af dette med i bagagen. Skipper sender en liste på mail med sine bedste anbefalinger for netop dét togt, som du skal med på.

Fodtøj
På båden har vi for det meste bare fødder. I starten når du er ombord, kan det måske være en fordel med et par lette sko, indtil dine fødder har fundet alle de steder hvor de kan ”støde imod” !!
Der skelnes mellem det fodtøj, vi bruger om bord og fodtøj, som anvendes i land. På båden sko som kan tåle saltvand, og som ikke laver sorte mærker på dækket. I land et par vandre/løbesko (godt, hvis de er skridsikre og tilnærmelsesvis vandtætte). Vandrestrømper (alm. bomuldsstrømper kommer hurtigt til at lugte af sved).

Sejlertøj
er ikke nødvendigt, men du bør dog tage et regnsæt med, som kan klare en byge.

Diverse
Tur-/dagsrygsæk.
Maske, snorkel, finner, våddragt (en ”shorty” er OK), men vil du være sikker på at kunne holde varmen og undgå at rive
dig på korallerne, skal du medbringe en heldragt. De kan købes billigt, hvis du ikke vil spendere hele formuen!
Solbriller, solfaktor, kasket.
Toiletgrej (hold god hygiejne, det vil alle sætte pris på)
Du kan medbringe håndklæde, der evt. kan efterlades på båden til klude.
Pandelygte til aftenlæsning. Der er begrænset brug af el efter mørkets frembrud, da bådens batterier bliver opladet med sol-/vindenergi.
Husk, du selv skal vaske dit tøj i hånden i land, så vælg noget der ikke krøller og er hurtig tørrende.                                                                                                                                       
Soveudstyr
Det er varmt i troperne – også om natten! Bedst at medbringe et dynebetræk, som du kan krybe ind i, eller bruge over dig,
Et lagen kan også bruges. Der er hovedpude med betræk i din køje, samt et lagen til madrassen.
Ørepropper er et MUST. Medbring gerne 2 sæt.