Sejlads

MINE 10 BEDSTE RÅD MOD SØSYGE.

Vær udhvilet. Sørg for at få rigelig med søvn inden afgang, og undgå at være oppe den halve nat. Det bedste er at overnatte om bord forinden sejladsen, således vænner din krop sig til nye bevægelser, lyde og lugte.

Sørg for at spise. Når maven er fyldt undgår du, at det ”rumler rundt” i en halv tom mave. Det må gerne være føde som maven kan omsætte rimelig hurtigt, f.eks. ris og grøntsager. Undgå helst fede fødevarer. Drik også rigelig med vand. Undgå alkohol før sejlads.

Alle ombord bruger søsyge plaster og bedst at sætte det bag øret aftenen forinden sejlads den efterfølgende dag.
Det er okay at indtage en (halv) søsyge pille ca. 1 time forinden, hvis du har mistanke om dine evner. Du vil føle sløvhed og kroppen følger skibets bevægelser i stedet for at være anspændt.

Vær mentalt godt forberedt på turen. Du skal have lyst til den, og føle at du er egnet til det, som skal foregå. Spørg skipperen hvis der er noget, du er i tvivl om. Hvis du er for usikker på sejladsen, kan det give sig udslag i søsyge.

Bær redningsvest og kend til nødprocedurer om bord. Vær fornuftig påklædt så du ikke fryser, bliver våd, etc.

Ophold dig i den friske luft med udsigt til horisonten. Undgå at gå ned i kahytten, hvor din balance bliver udfordret.

Ved utilpashed kan det være en god ide at få lov at styre skibet. Således følger du skibets bevægelser samtidig med, at du er beskæftiget med en vigtig funktion – du er så koncentreret om din opgave, at du glemmer ALT om søsyge.

Undgå opgaver som kræver ekstra koncentration, som feks at læse i en bog.

Placer dig midtskibs, her ruller skibet mindst.

Er uheldet ude og du skal kaste op, så er det ud til rælingen og helst med vinden i ryggen så vinden bringer den ”varme
fiskemad” væk fra båden!